Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Dostępność
dostępne
(4)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(4)
Czytelnia dla Dorosłych
(2)
Autor
Grzebisz Witold
(2)
Kołodziej Barbara
(1)
Litwińczuk Zygmunt
(1)
Matyka Mariusz
(1)
Mioduszewski Waldemar
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Nawożenie
(2)
Budowle wodne
(1)
Burak cukrowy
(1)
Energia odnawialna
(1)
Jaja
(1)
Kukurydza
(1)
Len
(1)
Mięso
(1)
Mleko i przetwory mleczne
(1)
Odnawialne źródła energii
(1)
Pierze
(1)
Produkcja roślinna
(1)
Produkcja żywności
(1)
Produkty pszczele
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Puch
(1)
Rolnictwo
(1)
Rolnicze surowce energetyczne
(1)
Rośliny oleiste
(1)
Skóry zwierzęce
(1)
Stawy
(1)
Słonecznik
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Tłuszcze zwierzęce
(1)
Wełna
(1)
Zbiorniki wodne
(1)
Zbiorniki zaporowe
(1)
Zboża
(1)
Zboża jare
(1)
Zboża ozime
(1)
Żywność
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr.s.394-404
Książka ä Technologia nawożenia roślin uprawnych É fizjologia plonowaniaö uwzględnia wszystkie te elementy wiedzy i umiejętności, które winien posiadać producent rolny, aby samodzielnie, korzystając z podanych wskazówek, opracować efektywną strategię wykorzystania potencjału plonotwórczego rośliny uprawianej aktualnie w danych warunkach siedliska (polu). W każdym rozdziale przedstawiono m.in. podstawowe aspekty fizjologii plonowania, włącznie ze szczegółowym wskazaniem krytycznych faz (stadiów) formowania plonu, jak i roli składników pokarmowych niezbędnych w tym procesie. Przedstawiono również najważniejsze elementy technologii nawożenia dla omawianych grup roślin uprawnych tak, aby umożliwiły czytelnikowi zrozumienie funkcjonujących mechanizmów i w rezultacie samodzielne opracowanie technologii nawożenia dla uprawianych w gospodarstwie roślin. Książka składa się z dwóch tomów. Pierwszy dotyczy technologii nawożenia roślin oleistych, okopowych i strączkowych, a drugi É kukurydzy i zbóż.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr.s.270-277
äTechnologie nawożenia roślin uprawnych - fizjologia plonowania" to książka, która uwzględnia wszystkie te elementy wiedzy i umiejęt­ności, które winien posiadać producent rolny, aby samodzielnie opracować efektywną strategię wykorzystania potencjału plonotwórczego rośliny uprawianej aktualnie w danych warunkach siedliska (polu). W każdym rozdziale książki przedstawiono m.in. podstawowe aspekty fizjologii plonowania, włącznie ze szczegółowym wskaza­niem krytycznych faz (stadiów) formowania plonu, jak i roli składni­ków pokarmowych niezbędnych w tym procesie. Przedstawiono również najważniejsze elementy technologii nawożenia dla omawia­nych grup roślin uprawnych tak, aby umożliwiły czytelnikowi zrozu­mienie funkcjonujących mechanizmów i w rezultacie samodzielne opracowanie technologii nawożenia. Książka składa się z dwóch tomów. W pierwszym omówiono techno­logie nawożenia roślin oleistych, okopowych i strączkowych, a w drugim - kukurydzy i zbóż.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W książce omówiono bardzo ważny i aktualny problem, jakim jest pozyskiwanie surowców i wykorzystanie odnawialnych źródeł energii do wytwarzania energii elektrycznej i ciepła. Zaprezentowano holistyczne podejście do odnawialnych źródeł energii, z wieloaspektowym uwzględnieniem czynników prawnych, społecznych, technicznych, ekonomicznych i środowiskowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 62 Cz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Indeks.
Podręcznik jest kompleksowym opracowaniem łączącym w sposób bardzo trafny, a wręcz interdyscyplinarny: zootechnikę, przetwórstwo i towaroznawstwo, dając pełny obraz konsumentowi, jakie czynniki warunkują jakość surowca, jak technologia wpływa na produkt uzyskany z tego surowca i jak można ocenić końcowy produkt. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i ekonomicznych, w głównej mierze kierunków towaroznawstwo, technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, zootechnika, bezpieczeństwo żywności. Znajdzie on również odbiorców wśród pracowników służb zootechnicznych i surowcowych oraz obsługi celnej, którzy z racji wykonywania zawodu mają kontakt z różnego typu surowcami zwierzęcymi i produktami ich przetwórstwa. W książce zostały omówione wszystkie surowce i produkty pozyskiwane od zwierząt gospodarskich, drobiu i pszczół, poczynając od mleka, poprzez mięso, ryby, jaja, produkty pszczele, skóry, a kończąc na wełnie i pierzu. Niniejszy podręcznik jest pierwszym przedstawieniem tych zagadnień wykorzystującym doświadczenia, a także problemy wynikające z obecności Polski w Unii Europejskiej. W książce podano i omówiono aktualnie obowiązujące zasady, rozporządzenia i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców zwierzęcych, podstawowe technologie wykorzystywane w ich przetwórstwie, uzyskiwane produkty żywnościowe wraz z ich oceną towaroznawczą oraz zasady pakowania i znakowania żywności. Pozycje z tego zakresu, dostępne w bibliotekach, zostały opracowane przed akcesją Polski do Unii Europejskiej i w związku z tym mogą znajdować się w nich nieaktualne już informacje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 66/69 Cz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 148-[150].
Celem niniejszej publikacji jest przedstawienie roli i funkcji stawów oraz podanie podstawowych informacji dotyczących planowania, budowy i użytkowania tego typu obiektów. Pod pojęciem "staw" rozumie się niewielki zbiornik wodny, o powierzchni od kilkuset metrów kwadratowych do kilkunastu hektarów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 62 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej